Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2017. Április
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
11. VIII. Aba Sámuel sírja
 
Átok ülne a harmadik magyar királyon?
 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/ciml.jpgAba Sámuel életében balszerencsésnek bizonyult, halála után pedig a krónikaírók bántak vele mostohán. Valószínű nemzetségi központjának és temetkezési helyének feltárása sem sikertörténet.

 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/02.jpgEbben az évben mindössze 500 ezer forintot tudtunk az abasári Bolt-tetőn 2006-ban megkezdett ásatásra szerezni, ami természetesen édeskevésnek bizonyult” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Fodor László, az egri vármúzeum osztályvezető régésze, aki idén Lovász Emesével, a miskolci Herman Ottó Múzeum régészével folytatta a kutatást. „Ezt az összeget a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiuma biztosította a számunkra, azonban mivel más forrás nem állt a rendelkezésünkre, csak egy kisebb feladatot vállalhattunk. Ezzel együtt korántsem volt eredménytelen a feltárás folytatása” – tette hozzá Fodor László.

Az Abasáron található Bolt-tetőn öt éve folyik a szisztematikus kutatás, azonban már a huszadik század ötvenes éveiben is előkerültek szórványos leletek a területen (ekkoriban épült a domb északi részén a művelődési ház is, sajnos előzetes kutatás nélkül). 1971-72-ben nagyobb megelőző feltárásra került sor.

Már ekkor sikerült azonosítani egy körülbelül kilenc méter átmérőjű, kör alakú építményt, feltehetően rotunda maradványait. Minden jel arra utalt, hogy a történeti forrásokból jól ismert, Aba Sámuel alapította 11. századi bencés apátság nyomaira bukkantak.

Aba Sámuel a magyar kora középkor egyik meglehetősen kevéssé ismert alakja. Valószínűleg a Mátra térségében megtelepedett kabar törzsek vezetője volt, akit I. István az ország egyesítése során nem fegyverrel kényszerített térdre, hanem diplomáciai eszközökkel biztosította hűségét, feleségül adta ugyanis hozzá a testvérét.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/05.jpgIstván halála után másik lánytestvérének és a velencei dózsénak, Orseolo Ottónak a fia, Péter került a trónra. Első királyunk azonban rosszul választott, hiszen bár Péter „nyugati típusú” uralkodó volt, s aktív külpolitikát folytatott az ország megerősítésére, alig három év alatt maga ellen fordította István özvegyét és a magyar előkelőket. 1041-ben palotaforradalom tört ki ellene és német-olasz hívei ellen, ezért Péter menekülni kényszerült. Ekkor került a trónra Sámuel, aki a – több részletükben meglehetősen eltorzított – források szerint szakított Orseolo Péter politikájával. A 10. századi viszonyokhoz visszatérve a szabad paraszti réteget akarta erősíteni, ami azonban ellentétben állt a főúri és főpap réteg lokális centralizációs törekvéseivel. A belső ellenzékét a krónika szerint Csanádon lemészároltatta, s a külpolitikában sem volt túl sikeres, hiszen feladni kényszerült nyugati területeket. 1044-ben Péter III. Henrik német-római császár segítségével tért vissza a trónra, Sámuel Ménfőnél vesztett csatát ellenük. A menekülő király – a Képes Krónika szerint - a Tisza felé futa s a magyarok, kiknek uralkodtában vétett vala, egy faluban, egy ó veremben megölik s egy egyház mellé eltemetik. Néhány év mulva, midőn testét a sírból kiásták, szemfedőjét és öltözetét rothadatlan és sebhelyeit begyógyúlva találták, s eltemették osztán testét tulajdon monostorában.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/03.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/04.jpgFeltehetően az abasári bencés apátság lehetett az, ahol Sámuel földi maradványai – valószínűleg nem végső, hiszen a sír mára elveszhetett – nyugalomra találtak (a feltételezés szerint korábban néhány évig feldebrői sírjában nyugodott volna). A halála után a kutatások szerint komoly kultusza alakult ki, amit azonban tudatosan igyekeztek elnyomni. Sámuel („akit kegyességéért Abának hívtak” - írja szintén a Képes Krónika) tiszteletét valószínűleg a 12. század második felében sikerült kiirtani, részben azért hogy a mind erőteljesebb (s végül a szentté avatásban kiteljesedő) László kultuszát helyezzék előtérbe. Orseolo Péter második uralkodása után ugyanis Vazul ágán folytatódott az Árpád-háziak öröklése, akik nem tudtak, s nem is akartak semmit sem kezdeni a számukra idegen Sámuellel.

Az abasári területnek, amely nem csak a Bolt-tetőt, hanem a Petermált és a mai plébániatemplom környezetét is jelenti, óriási jelentősége van. Az elmúlt években nagyon nagy területen kerültek elő sírok, a 11. századtól a középkor végéig, s falmaradványok, valamint járószintek is, így valószínű, hogy nem csupán egy bencés apátság, hanem egy egész uradalmi központ állhatott itt. Természetesen nem valamiféle palotaegyüttesről van szó, hiszen olyanok még nem épültek Magyarországon a kora középkorban, hanem néhány jelentősebb kő-, illetve az azokhoz tartozó faépületekről, amelyeket nagyon fontos lenne megismerni a településkutatás és a korai építészettörténet, régészet számára– állítja Fodor László. „Ebben az évben három bolygatott sírra bukkantunk, amelyek több ember földi maradványait rejtették osszárium, vagyis csontkamra szerűen. Ám az évi néhány napos feltárásokkal rendkívül elaprózódik a kutatómunka, ráadásul pusztulnak a feltárt falak is, hiszen azokat egy védőtető óvja. Évente legalább másfél-két hónapon át kellene folytatni a feltárást, hogy belátható időn belül a végére tudjunk érni és rávilágíthassunk az összefüggésekre is” – teszi hozzá a régész.

Az abasári önkormányzat és az Aba Sámuel Kulturális Alapítvány azt szeretné elérni, hogy emlékhelyként, konzerválva mutassák be a feltárt falmaradványokat. Ehhez és feltárás folytatásához azonban jelenleg nincsenek forrásaik. Az elmúlt években a feltárási munkát kizárólag az egri Eszterházy Károly Főiskola egyetemi és főiskolai hallgatói végezték a fiatalon elhunyt Besze Tibor és a most irányító Kozári József irányításával. Így elképzelhető, hogy a falak megóvása érdekében vissza kell majd temetni az öt éves munka eredményét egy anyagiakban bővelkedőbb korra várva.

 

2011.07.22

Kovács Olivér
átemelve: muemlekem.hu

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


Újra nyitva a Fitspiration, a Gportal multitémájú blogja. Kattintsatok az új tartalmakért, cikkekért. FITSPIRATION    *****    Autóbontó Blog    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Internetes otthoni munkák!!    *****    antropomorf állatok | internetes szubkultúra | képzeletbeli világ | toleráns emberek    *****    ÚJ!!! Kérdõasztrológia oktatás DÍJMENTESEN, tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon!    *****    Blogger Közösség Facebookon a szerkesztõknek (ismerkedés, vélemények, tanácsok) - Csatlakozz :)    *****    Szeretnék titeket egy játékra hívni,semmi mást nem kell tenned,csak ez a weboldalon jellentkezni: jegvirag.gportal.hu    *****    Keress pénzt ingyen! Napi 2-4 dollár!    *****    Bidista.com    *****    Leighton Meester - Infók és érdekességek Leighton új sorozatáról - Gossip Girl - Leighton Meester - Cikkek, érdekességek    *****    Rendszeres havi stabil jövedelmet biztosító internetes otthoni munkák!    *****    A nemrég nyílt új oldalon még egyelõre nincsen sok dolog, de azért már találsz pár olvasnivalót! Gyere nézz be hozzánk!!    *****    MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB DEMI LOVATOVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA! NAPONTA FRISSÜLÕ HÍREK, CIKKEK, KÉPEK! DEMI LOVATO HUNGARY!    *****    Adóbevallás - hamarosan közeledik az adóbevallás határideje Május 22    *****    Családi pótlék utalás 2018    *****    Brutal Wonderland~ Álarcoshölgy blogja. #kritika #graphics #cikkek #filmek #webkritika #érdekességet katt katt    *****    "Egyetlen döntés, és szabad lehetsz." Magyarország egyetlen Tobias Eaton/Négyes rajongói oldala! Nézz be! :)    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába! <- BOOKFANCLUB    *****    Húsvéti játékok! Gyere, és játssz velünk te is! Húsvéti játékok! Gyere, és játssz velünk te is! Húsvéti játékok!